İlaç yapımında da kullanılan bitkiler doğal sağlık kaynakları. Özellikle şifa olsun diye tükettiğimiz bitkilerin birçok derde deva olduğunu biliyoruz. Hangi bitkinin hangi işe yaradığını ise bazen kulaktan dolma bilgilerle bazen de uzmanlardan dinleyip uyguluyoruz.
İşin içine sağlık girince işi hiçbir zaman riske atmamamız gerektiğini unutmamalıyız. Halk arasında koca karı ilacı diye çeşitli bitkilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan karışımların sağlığınıza yarardan çok zararı olabilir. Özellikle mide rahatsızlığı olanların uzman tavsiyesi olmadan hiçbir bitki çayını kullanmamaları gereklidir.
Bitki çaylarından hangilerinin kullanılacağı konusunda doktorunuzun tavsiyesine uymalısınız. Her bitkinin demlenme şeklinin de birbirinden farklı olduğunu unutmayın. Bitki çayları bazen kök halinde bazen de yaprak halinde olur ve birbirinden farklı demlenir. Bitkilerin yararının kaybolmaması için demleme işlemine dikkat etmek son derece önemlidir.
Yaprak bitki çaylarını demlerken demleyeceğimiz bitkini yapısı önemlidir. Ne kadar suya ne kadar yaprak kullanacağımızı bitkinin cinsi belirleyecektir. Genelde 2 tatlı kaşığı toz halinde bitki çayı için yarım litre su kullanılır. Bekleme süresi de bitkiden bitkiye değişiklik göstermektedir. Bazı bitkiler için bu süre 5 dakika iken bazı bitkiler için 15 dakika olabilir. Hangi bitki olursa olsun dikkat edeceğimiz en önemli nokta direk ateşe maruz bırakmamaız gerektiğidir. Suyun kaynatılıp 1 dakika kadar bekletilmesi ve yaprağın sonra eklenmesi gerekir. Örneğin adaçayı demlemek için; 1 tatlı kaşığı adaçayını bir bardak kaynamış ve 1 dakika beklemiş suya atıp 5 dakika bekliyoruz ve süzerek içiyoruz.
Kök bitki çaylarının demlenmesi ise kaynatma yoluyla olabilir. Cezveye ya da demliğe koyduğumuz kök bitkimiz yine bitkiden bitkiye değişen bir miktar kök bitki kaynatılır. Kaynatma süresi bitkinin cinsine göre değişse de genelde 15 ila 20 dakika arasında değişmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder